Derfor er antiinflammatorisk kost særlig gavnlig ved autoimmune sygdomme

ella-olsson-1077671-unsplash.jpg


Kosten har en stor indflydelse på vores generelle ve og vel. Madvarer, som skaber store svingninger i vores blodsukker stresser kroppen og aktiverer nogle af de samme hormoner som frigives, når kroppens stressresponscenter bliver aktiveret.  Sukker og særligt raffineret sukker, det hvide sukker, som er industrielt forarbejdet fra plantemateriale, fodrer de dårlige bakterier i vores krop, hvilket i større mængder er med til at danne inflammation i kroppen.  

Vores tarmbalance har stor indflydelse på vores helbred, adfærd, kognition og velvære. 70 % af vores immunforsvar befinder sig i tarmene og en bred og varieret tarmflora er med til at styrke vores immunforsvar og gøre os modstandsdygtige over for sygdom.

Antiinflammatorisk kost styrker vores immunforsvar ved at nære de gode bakterier i tarmen, og det er blodsukkerstabiliserende. Antiinflammatorisk kost giver brandstof til hjerne og krop, hvilket har en positiv indvirkning på koncentration og energiniveau. Derudover, og som navnet antyder, er antiinflammatorisk kost med til at dæmpe inflammationstilstande i kroppen.


Autoimmune sygdomme har en vigtig faktor tilfældes  

Mange autoimmune sygdomme skyldes en utæt tarmbarriere, og det vides nu, at samtlige autoimmune sygdomme har utæt tarm (leaky gut) tilfælles. Den banebrydende forsker på cøliaki og autoimmunitet-området, Dr. Alessio Fasano, er af den overbevisning, at utæt tarm er en forudsætning for udviklingen af autoimmunitet. I veldokumenterende undersøgelser er der gentagne gange blevet påvist, at tilstanden af tarmvæggen er en vigtig sundhedsfaktor i forbindelse med autoimmune sygdomme. Utæt tarm er faktisk ét af tidens hotteste emner i den videnskabelige litteratur, der beskæftiger sig med helbred.

Vores fordøjelsessystem er også kendt som mave-tarmkanalen. Det består af en gruppe organer, som omfatter spiserøret, mave, bugspytkirtlen, leveren, galdeblæren, tyndtarm, tyktarm og endetarmen. Under normale omstændigheder former cellerne i vores tarm en stram, men selektiv barriere, som danner en barriere fra det eksterne miljø i vores krop. Passage af stoffer fra det ydre miljø reguleres af gates, vores såkaldte tight junctions, hvis funktion er at skabe passage for næringsstoffer fra tarmen. Vores tight junctions fungerer dermed som åbnings- og lukningsportale i tarmens væg. Ved utæt tarm er tight junctions abnormt åbne, hvilket har en negativ indflydelse på tarmens permeabilitet, gennemtrængelighed af tarmbarrieren. Stoffer, som bakterielle toksiner og proteinmolekyler, der normalt ikke vil få tilladelse til at blive lukket ind igennem tarmbarrieren, fordi de er inflammatoriske og skadelige, kan nu trænge igennem.


hjernen og tarmsystemet kommunikerer konstant med hinanden  

Vores tarmsystem er fundamentet for at opretholde og beskytte den generelle sundhed og velære (homøostase) i vores krop. Vores anden hjerne sidder i vores tarm, og tarmen bliver af den grund kaldet livets oprindelse. Når cellerne deler sig og danner organer i forsterstadiet, er tarmcellerne nogle af de første celler, der bliver dannet, straks efterfulgt af hjertet og hjernen. Ny forskning viser, at tarmsystemet har over 100 millioner nerveceller, hvilket er flere nerveceller end hvad der findes i rygmarven. Vores tarmsystem har flere vigtige helbredsfunktioner, tarmen fungerer bl.a. som et kommunikationscenter for hjernen. Tarmene og hjernen er nemlig konstant i kommunikation, og flere forskere mener, at vi har to hjerner – kraniehjernen og mavehjernen. Mere end 90 % af kroppens feel-good signalstof, serotonin, der særlig har en positiv indvirkning på vores velbefindende, søvn, humør og hukommelse, bliver produceret i tarmen. Serotonin er b.la. nødvendigt for at opretholde en sund psykisk balance, og både hjernen og tarmen spiller en vigtig rolle for vores stressniveau, humør og vores generelle sindstilstand. Derudover er tarmen en vigtig kilde til vores immunfunktion, alle fødevarer vi spiser, er i kommunikation med immunreceptorer i vores tarm, der udløser hormoner og forskellige celletyper, der hjælper kroppen med sin immunfunktion. Igennem antiinflammatorisk kost giver vi brandstof til hjerne og krop, samtidig med at vi støtter tarmen i at hele.


Kosten som redskab

Kosten spiller en vigtig rolle, når det kommer til utæt tarm. Hvede indeholder proteinet gliadin, en bestanddel af gluten, som skader tarmen ved personer med cøliaki såvel som hos mennesker, som ikke har cøliaki. Fødevarer, der indeholder gluten, bidrager direkte til utæt tarm. Infektioner, toksiner og stress er ligeledes faktorer, der kan provokerer tarmen til at frigive proteinet zonulin, som gør tarmbarrieren utæt. Når ufordøjede proteiner får adgang til blodbanen, grundet utæt tarm, igangsættes en reaktion fra immunforsvaret, som kan være en medvirkende årsage til fødevareintolerance og autoimmune reaktioner.Fordele ved antiinflammatorisk kost

  •    Positiv indvirkning på koncentrationen

  •      Positiv indvirkning på hukommelsen

  •      Positiv indvirkning på humøret

  •       Styrker immunforsvaret

  •       Booster energiniveauet

  • Dæmper inflammation

Spiser du antiinflammatorisk kost?

hvad er antiinflammatorisk kost

Hvad er anti-inflammatorisk kost?