Gid, jeg havde vidst dette om cøliaki

cøliaki.JPG

Jeg blev diagnosticeret med cøliaki i Australien i 2009 (du kan læse min historie her). Jeg fik kun sparsom information om sygdommen dengang - resten måtte jeg sjusse mig til via den dengang ganske sparsomme wikipediaside på engelsk. Jeg forstod dengang ikke helt omfanget af sygdommen, endsige hvad det egentlig betød at have en autoimmun sygdom.

Da jeg et par år senere flyttede tilbage til Danmark, måtte jeg også diagnosticeres af det danske system. I denne forbindelse fik jeg besked af min danske læge, som var tilsvarende den, jeg havde fået i Australien: Jeg skulle bare holde mig væk fra gluten, så ville jeg blive helt rask og ville ikke være i risikozonen for at udvikle mave/tarmkræft. Jeg var ved godt mod og tænkte, at det var enkelt nok at afholde mig fra at indtage pasta, brød og kager - og de fleste af disse fødevarer fandtes jo i øvrigt i en glutenfri variant. Så enkelt troede jeg egentlig, at det var at have cøliaki. Bare at undlade at spise brød, kager og pasta.

Men jeg tog desværre fejl, for det var på ingen måde så enkelt. Her kan du læse et udsnit af den viden, jeg ville ønske, jeg havde haft, da jeg først blev diagnosticeret, så jeg kunne have undgået mange års ubehagelige cøliakiudbrud og -symptomer og nedbrydelse af min krop.

 1. Procssen i kroppen - hvad sker kropsligt, når jeg har cøliaki og spiser gluten?

Gid jeg havde kendt til den proces, der sættes i gang i min krop, når jeg spiser gluten. Det er alfa og omega at forstå, hvad der sker i kroppen for at kunne give min krop den omsorg, den har brug for med en autoimmun sygdom. Der skal også en særlig grad af motivation til for at overholde en glutenfri livsstil, og forståelse for sygdommen giver en mening med den udfordring, det kan være at have cøliaki og de anstrengelser, man til tider må gøre sig for at leve en glutenfri tilværelse. Her kan du læse en forståelig og grundig indføring i din krops reaktioner, når du har cøliaki og spiser gluten.

2. Læs altid deklarationerne og vær opmærksom på, at gluten gemmer sig de mest overraskende steder

Med cøliaki er det utroligt vigtigt, at alle varedeklarationer læses. Man kan let gå i fælden med fx chips (kartofler), cornflakes (majs) eller chokolade (hvorfor skulle det indeholde gluten?) Men det gør hver eneste af disse fødevarer ofte. Cornflakes har ofte et indhold af (glutenholdig) bygmalt, chips har også ofte hvedemelkomponenter eller andre glutenholdige ingredienser. Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at jeg under alle omstændigheder ikke bør indtage mad, jeg ikke har læst deklarationen på (medmindre der er tale om naturligt glutenfri, uforarbejdet kost, såsom grøntsager, frugt og kød, der i sagens natur er deklarationsløs).

3. Spor af gluten må og skal tages seriøst

Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at mit immunforsvar reagerer på selv små glutenpartikler, som ikke kan ses med det blotte øje. Gentagen glutensmitte – herunder også “kun” fra spor af gluten – er påvist at være symptomskabende, inflammationsdannende og tarmskadende. Glutens skade på tarmen er nemlig akkumulativ, da gluten bliver i tarmsystemet abnormt længe ift. andre partikler. Den akkumulative natur betyder, at selvom man måske ikke får mærkbare symptomer de første mange gange, man indtager mad med spor af gluten, bliver skaderne i tarmen større og større, fordi den ikke kan nå at regenerere. Derfor skal jeg tage spor af gluten seriøst. I flere år brugte jeg samme skærebræt som min glutenspisende roommate, det samme krummede køkkenbord og den samme brødrister. Jeg vidste ikke, at den gentagne smitte fra gluten gang på gang igangsatte inflammation i min krop, og at jeg for at hele min tarm skal undgå spor af gluten så vidt muligt.

4. Der er ikke noget, der hedder “SART”, når det kommer til cøliaki

Da jeg havde været diagnosticeret nogle år og gradvist havde fået det bedre, gik jeg længe i troen på, at man kunne være mere eller mindre sart, når det kom til cøliaki. Således forsvarede jeg indtagelsen af gluten i ny og næ, idet jeg ikke mærkede så stærke reaktioner på gluten i en periode. Jeg ville ønske, jeg havde vidst, at hvis man har cøliaki, nedbrydes tarmen og immunforsvaret angriber det sunde væv i kroppen, uanset hvilke symptomer (eller mangel på samme) man oplever. Har man cøliaki, er det afgørende, at man ikke indtager gluten, for selvom man ikke har nogen eller kun få symptomer og “fine tal”, er der ligeså stor risiko for følgesygdomme, tarmen bliver ligeså skadet og immunforsvaret ligeså nedbrudt, som hvis man havde en masse symptomer.

5. Man kan i de fleste tilfælde hele sin tarm og få fornyet energi gennem en særlig kost

Jeg ville ønske, jeg havde vidst mere om kostens helende potentialer, end at jeg blot skulle holde mig fra gluten. Jeg fandt ud af, at jeg kunne bruge kosten som et redskab til at hele min tarm og støtte mit kompromitterede immunforsvar. Gennem en særlig, antiinflammatorisk kost, som fokuserer på at skabe balance i tarmen ved bl.a. at undgå poly- og disakkarider, kan jeg opnå en velfungerende tarm, et stærkt immunforsvar og besidde ny og forstærket energi.

Jeg ville ønske, ovenstående viden havde været let tilgængelig for mig, da jeg fik diagnosen cøliaki – det ville have gjort en stor forskel for mit helbred og min livskvalitet. Mit formål med denne blogpost er ikke at klandre sundhedsvæsnet, da jeg er klar over, at cøliaki har været (og tildels stadig er) en ikke så velkendt sygdom herhjemme. Jeg er også klar over, at læger ikke vejleder i kost, da det (desværre) ikke er en del af deres uddannelse.

Hvordan vi hver især håndterer cøliaki er et personligt anliggende. Min hensigt med dette opslag er at videregive informationer, jeg ville ønske, jeg selv havde haft samt måske inspirere til stof til eftertanke.

Efter mange år med autoimmune sygdom i ubalance, som fungerede som en klods om benet på os (du kan læse Luca Sofias historie her), er det blevet Autoimmun Balances hjertearbejde at hjælpe andre til at leve et rigt liv uden at føle sig holdt tilbage af deres autoimmune tilstand. Vi er af den overbevisning, at vore kroppe aldrig er imod os – de ønsker altid på bedste vis at holde os raske og sunde. For dig, som ønsker støtte i dit liv med en autoimmun sygdom, ser vi frem til at se dig til én af vore workshops. Læs mere om, hvad vi tilbyder inden for autoimmunt helbred her.