Hvad er antiinflammatorisk kost?

antiinflammatorisk kost

AUTOIMMUNITET

Autoimmunitet betyder, at kroppens immunforsvar angriber sundt væv i et forvirret forsøg på at forsvare sig mod “fjenden”, som i tilfældet for en person med cøliaki, er gluten. Har man en autoimmun lidelse, skaber immunforsvaret inflammation som led i et forsøg på at bekæmpe dét, som immunforsvaret opfatter som en trussel - som ved autoimmune sygdomme er kroppens eget sunde væv. Ordet inflammations betyder en “ild indeni,” og den betydning kan man relatere til, hvis man har megen inflammation i kroppen. Led-, muskel og knoglesmerter kan opstå som følge af inflammationen, ligesom energiforladthed, lav udholdenhed og psykiske symptomer, såsom stress, angst og depression kan blive konsekvenser.

 

UTÆT TARM TIL GRUND FOR AUTOIMMUNE LIDELSER

Nyere studier viser, at en utæt tarm ligger til grund for opståelsen af utroligt mange – hvis ikke alle – autoimmune sygdomme. Utæt tarm betyder kort fortalt, at tarmens barriere er beskadiget i en sådan grad, at der kan trænge fremmedelementer (pesticider, toxiner, gliadin etc.) direkte ind i tarmvæggenes væv, hvilket forårsager en autoimmun respons i kroppen og således inflammation. Du kan læse her, hvad der sker i kroppen, når man har cøliaki og spiser gluten.

 

KOSTEN SOM REDSKAB

Heldigvis har vi ganske konkrete metoder til at nedbringe inflammation og hele den utætte tarm – heriblandt er et vigtigt værktøj den antiinflammatoriske kost. 

Antiinflammatorisk kost sigter, som navnet antyder, mod at nedbringe inflammationen i kroppen via fødevarer, som er nærende, helende og, ja, antiinflammatoriske. Dvs. fødevarerne støtter kroppen i at nedbringe inflammation og faciliterer heling af den utætte tarm. 

Har man en autoimmun tilstand, kan det være utroligt gavnligt at fokusere på og prioritere heling af den utætte tarm. Når vi heler den utætte tarm, tager vi fat om én af hovedårsagerne til problemet og kan således bevæge os mod trivsel og livsenergi. Får den utætte tarm mulighed for at styrke sin permeabilitet, mindsker vi endvidere risikoen for at udvikle yderligere autoimmune sygdomme, og vi får i det hele taget et stærkere immunforsvar, som bedre kan stå imod miljømæssig påvirkning.

 

ANTIINFLAMMATORISK KOST BESTÅR OVERORDNET SET AF (allerhelst øko):

  • Grøntsager

  • Bær

  • Nødder

  • Frugt

  • Animalsk protein, hvis man er kødspisende

  • Bælgfrugter

  • Olivenolie, animalsk fedt, i nogle tilfælde økologisk smør

Det er fordelagtigt, hvis fødevarerne er økologiske, idet det større antal pesticider, toxiner, parabener etc. i konventionelle fødevarer er tilbøjelige til at trænge gennem den perforerede tarm og aggravere immunforsvaret yderligere.

 

ANTIINFLAMMATORISK KOST OG AUTOIMMUNE PROTOCOL

Autoimmune protocol (autoimmun palæo) er en retning inden for antiinflammatorisk kost, som har hjulpet utroligt mange mennesker med at eliminere symptomerne på deres autoimmune tilstand. Dog er autoimmune protocol (AIP) endnu mere specifik end den generelle antiinflammatoriske kost. AIP udelukker en del bælgfrugter, minimerer indtaget af nødder. Indtagelse af både kornprodukter (glutenfri såvel som glutenholdige) og alkohol er forbudt. Med antiinflammatorisk kost gives kroppen god chance for restitution, og den strengen protokol kan være overkommelig, idet AIP er tidsbegrænset – grunddiæten tager 30 dage, hvorefter div. fødevarer gradvist kan genintroduceres.

 

VI KAN SLUKKE DEN INDRE ILD MED ANTIINFLAMMATORISK KOST

Den antiinflammatoriske kosts retningslinjer er givtige på den lange bane for mennesker med autoimmune sygdomme. Kroppen har en hel enorm helingsevne og søger hele tiden mod homeostase. Kosten spiller en vigtigt rolle for vort helbred og kan enten hindre eller støtte kroppen i helingsprocessen. Den kan fremprovokere symptomer, eller den kan mildne eller eliminere symptomer, og det er op til os at anvende kostens helende egenskaber på en måde, som giver mening for os og vore kroppe. Som Hippocrates så klogt sagde engang for længe siden:

 

LET FOOD BE THY MEDICINE, AND THY MEDICINE BE THY FOOD.

 

Heldigvis har vi direkte indflydelse på vort helbred. Der er så meget, vi kan gøre for vor trivsel gennem kost, livsstil og terapeutisk arbejde. Mad er dog en personlig sag, som ofte er forbundet med både dybtintegrerede vaner og havdybe følelser. Autoimmune sygdomme er mangeartede og kan derudover komme ganske forskelligt til udtryk fra person til person. Derfor er der heller ikke én livsstilsløsning, som passer os alle. Vi befinder os hver især forskellige steder på denne rejse med en autoimmun tilstand, hvor egenomsorg & selvkærlighed kan være de fakler, som oplyser vejen foran os. Hvis vi lader disse to aspekter lede, kan vi ikke fare vild.

For syv år siden kunne jeg fx godt finde på at spise lidt gluten i ny og næ (læs min historie her); jeg kæmpede sådan imod cøliakien (min autoimmune tilstand.) Jeg var bange for, at hvis jeg virkelig accepterede sygdommen, ville jeg blive aldeles hæmmet og se på mig selv som kronisk syg. Med tiden oplevede jeg dog, at det netop viste sig at hæmme mit helbred, når jeg ikke tog højde for min krops behov. 

Vi er af den overbevisning, at vore kroppe aldrig er imod os – heller ikke, når de skaber autoimmune tilstande. Kroppen indeholder en enorm viden, som vi kan aktivere og bevidstgøre, så vi kan leve et afbalanceret liv fyldt med overskud og livsglæde. For dig som ønsker fysisk og/eller psykisk støtte på din rejse med en autoimmun tilstand, ser vi på Autoimmun Balance frem til at guide dig i processen til at opnå himalayahøj livskvalitet. Vi ses måske på en workshop, eller du er velkommen til at tage kontakt til os her.