Hvordan tager vi ansvar for vort helbred?

at tage ansvar for sit helbred

Forskerne har endnu ikke fundet en kur mod autoimmune tilstande. Der findes medicin, cremer og piller til de fleste typer, men intet, der kan kurere. Som Autoimmun Balance ser det, er en livsstilsændring lige så vigtig som medicin. Når vi tager tyren ved hornene og forholder os til roden af problemet, giver vi os selv de bedste betingelser for at blomstre. Livsstilsændringen handler om alt lige fra søvn til egenomsorg, men roden af den handler om at hele den utætte tarm, som var et essentielt aspekt af at udvikle den autoimmune tilstand. 


For at kunne skabe sådanne ændringer, er vi nødt til at tage ansvar for vort helbred, og det kan være meget sværere, end vi umiddelbart måske tror. Det kan være virkelig ubelejligt ikke bare at kunne gøre, som vi altid har gjort, men for at give os selv de bedste betingelser for et liv i trivsel og sundhed, kan vi med fordel forholde os åbne for en ny måde at leve på.


Omvæltningen starter med at tage ansvar for sit eget helbred. Der er ingen nem udvej. Der er kun kærlighedens vej, hvor kærligheden til os selv er den guidende faktor. Vi fortjener at stortrives. Og det er netop muligt, når den autoimmune tilstand opstår som en invitation til at genoverveje vores forhold til os selv og vore kroppe. 


At tage ansvar for vores eget helbred kræver for mange af os øvelse. Ét er at vide mentalt, hvad der er bedst for os; et andet er at handle efter denne viden. Det kræver selvkærlighed og egenomsorg, og det er lettere sagt end gjort at efterleve i Jantelovens Danmark, hvor selvudslettende ydmyghed fejres, særligt i vore bedsteforældres og forældres generationer. Det er ganske almindeligt at vokse op uden at have inspirerende forbilleder udi selvkærlighed og egenomsorg. Derfor er mange af os nødt til at lære denne fine kunst fra bunden. Nøgleordet er tålmodighed. Vi må være tålmodige og gavmilde med os selv og give plads til lidt vaklen på rejsen mod egenomsorg på alle planer - kosten og det fysiske, såvel som det psykiske. Hvis vi er vant til at være hårde ved os selv, er den autoimmune tilstand en invitation til at finde ind til blødheden. Må vi være bløde ved os selv. Kærlige og bløde. Ud fra et kærligt perspektiv er det langt lettere at tage ansvar for sig selv.


Hvis man slår op i ordbogen, betyder ansvar “svar på tiltale.” Hvem er det, der taler til os? Vore kroppe. Når vi tager ansvar for vores helbred, lytter vi ikke bare til kroppen - vi svarer den.